Blog

Inge van Hemels Lepelen is de gids die je door Fooddock navigeert. Een soort Lonely Planet die je langs de verschillende keukens laveert. Elke maand vind je hier haar laatste blog over onze keukens, events of andere leuke ontwikkelingen.

Meer blogs van Hemels lepelen kun je lezen op De mooie route naar zoet.

Lees hier de nieuwste blog!

Foodlokaal

Iedereen die weleens een zomervakantie heeft doorgebracht in Frankrijk kent ze: de streekmarkten. Ze vinden vaak plaats op zondag. En ze zijn o-zo-anders dan onze markten op de Brink en de Beestenmarkt. Van heinde en verre komen Franse boeren, bakkers, telers en tuinders en fanatieke hobbyisten om op de streekmarkt hun producten te verkopen. Heel of halffabricaat. Zelf geteeld of zelf gemaakt. Groente en fruit. Taarten druipend van de Armagnac. De Franse streekmarkt. Een klantentrekker en een toeristenmagneet. Ook ik liep daar rond. Eén zondag, en als ik bofte: nog een zondag. Daar snoof ik mijn jaarlijkse portie streekmarktensfeer op. Op de laatste zondag nam ik afscheid. Mijn armen vol unieke streekproducten: ‘Dag streekmarkt’. Ik keek nog één keer om: ‘Tot volgend jaar’. Zwaaien lukte niet. Ik had mijn handen vol.

Mijn hart maakte dan ook een sprongetje toen ik hoorde dat Deventer zijn eigen streekmarkt krijgt. Nooit meer vijftig weken wachten op een volgende streekmarkt? Kan deze Foodlokaal nu echt mijn gemis aan streekmarktensfeer compenseren?

Let’s see.

Net als de Franse streekmarkt vindt Foodlokaal ook op zondag plaats. Elke tweede zondag van de maand om precies te zijn. Dat is mooi. Alleen de zondag kan zorgen voor het echte streekmarktgevoel. Bij zondag hoort slenteren. Op je gemak. Kijken en proeven. De tijd nemen voor je aankopen. Een streekmarkt is geen streekmarkt zonder zondag.

En verder?

Foodlokaal vindt plaats bij Fooddock. In de derde, grootste zaal om precies te zijn. Net als de mooiste streekmarkt die ik ooit meemaakte in de Haute-Garonne. Alle kramen onder één dak, maar met het licht en de ambiance van een buitenmarkt.

Van dichtbij en van iets verder komen Nederlandse boeren, bakkers, telers en tuinders, zelfmakers en fanatieke hobbyisten om op Foodlokaal hun eigen producten te verkopen. Heel of halffabricaat. Zelf geteeld of zelf gemaakt. Groente en fruit. Cider en chutneys. Wijn en worsten. Siropen en sauzen. En nog meer. De streekmarkt van Deventer.

Ik ben erbij. Op zondag 10 april. Je herkent me aan mijn armen vol. Als ik je tegenkom, zal ik naar je knikken. Niets vrij om je de hand te schudden. En als ik naar huis ga, dan hoef ik geen afscheid te nemen van de streekmarkt. Want Foodlokaal is er volgende maand gewoon weer.

Inge van Hemels Lepelen schrijft meer blogs over stoere taarten en hemelse toetjes op 'De mooie route naar zoet'.