Blog

Inge van Hemels Lepelen is de gids die je door Fooddock navigeert. Een soort Lonely Planet die je langs de verschillende keukens laveert. Elke maand vind je hier haar laatste blog over onze keukens, events of andere leuke ontwikkelingen.

Meer blogs van Hemels lepelen kun je lezen op De mooie route naar zoet.

Lees hier de nieuwste blog!

Baron Balkenbrij

Heb je al kennisgemaakt met alle foodstands bij Fooddock? Of ligt jouw favoriete keuken nog maagdelijk op jou te wachten? De komende tijd staan de verschillende keukens bij Fooddock in de schijnwerpers. Een verbale rondleiding langs alle stands. Een dieper kijkje in de keuken, en de mens achter de keuken. Zie de komende blogs als de Lonely Planet van Fooddock. De volgende keer dat je Fooddock betreedt, ben je belezen en geïnformeerd. Je kijkt om je heen. Over deze keukens heb je gelezen. De Lonely Planet helpt je bij de eerste stap in de richting van je interesse. Het verder ontdekken en beleven doe je zelf.

Vorige week had ik een geanimeerd gesprek met Baron Balkenbrij. Hij is de eerste in de rij die beschreven wordt in de Lonely Planet van Fooddock.

Trap op, eerste keuken links. Daar vind je hem. Baron Balkenbrij. Een sjieke alliteratie. Maar wie is hij eigenlijk? Is hij echt van adel? Waar staat zijn keuken voor? Verkoopt de Baron ook Balkenbrij? En verkoopt hij alleen maar balkenbrij?

Baron Balkenbrij is een enthousiasteling. Zijn echte naam is trouwens Martijn Wijnbergen. Zijn leven lang is hij kok. Hij kookte altijd voor grote groepen en maakte binnen IKEA de Swedish Food Market groot. Daarna timmerde hij aan de weg met zijn pannenkoekenaanhanger. Op een mooie dag hoorde hij over Fooddock. Hij voelde: ‘Daar is zijn plaats’. De slogan van Fooddock is ‘eten met een verhaal’. En dat is precies wat Martijn wil: koken met producten met een verhaal.

Martijn kookt graag met de mooiste producten uit de streek Overijssel en Gelderland. Waarom van ver halen, als je zoveel moois binnen handbereik hebt? Hij koopt de producten vers, zonder tussenhandel, direct bij de boer. Als Martijn kazen komt kopen, veegt de boerin haar kleihanden af en loopt met hem mee. Bij de volgende boerderij ziet hij met zijn eigen ogen dat de varkens die hij koopt een mooi leven hebben. Met zulke leveranciers uit de regio wil hij werken. Leveranciers met oog voor kwaliteit. En met passie. Passie proef je altijd terug.

Eigenlijk krijg je bij de Baron al het moois van de regio op je bordje. De groente komt uit Twello. Het biefstukspiesje komt gegarandeerd van een MRIJ-rund en heeft gegraasd langs de IJssel. De kazen op de hapjesplank komen uit Geesteren. Het varkenshaasje uit Bathmen.

Van al die mooie streekproducten kookt Martijn mooie gerechten. Vaak met vlees erbij. Ook maakt hij zijn eigen balkenbrij.

Hé. Balkenbrij. Is dat..? Komt dat..?

Ja.

Baron Balkenbrij is een vette knipoog naar Martijns’ liefde voor producten uit de regio.

Nu heb je gelezen over de keuken van de Baron. Als je nou de volgende keer bij Fooddock bent, ga eens bij hem langs. Groet hem. Koop een broodje ‘pulled pork’, en vraag hem naar PiPaPorc. En als je naar zijn verhaal geluisterd hebt, geniet dan van het lekkerste varkensvlees van Oost-Nederland.

Inge van Hemels Lepelen schrijft meer blogs over stoere taarten en hemelse toetjes op 'De mooie route naar zoet'.