Blog

Inge van Hemels Lepelen is de gids die je door Fooddock navigeert. Een soort Lonely Planet die je langs de verschillende keukens laveert. Elke maand vind je hier haar laatste blog over onze keukens, events of andere leuke ontwikkelingen.

Meer blogs van Hemels lepelen kun je lezen op De mooie route naar zoet.

Lees hier de nieuwste blog!

Fooddock Fashion Festival

Het zal je niet ontgaan zijn, aankomende zaterdag barst bij Fooddock het Fashion Festival los. Op de flyer voor FFF staat een flamboyante dame met een fraaie turban met heul veul fruit erop: bananen, druiven, citroenen, appels en peren. Het gaat hier om Carmen Miranda. Ik vind het werkelijk een briljante vondst dat zij gekozen is als boegbeeld van FFF. Maar waarom past zij zo goed bij fashion? En waarom past zij zo goed bij het doel van fashion?

Misschien heb je het zelf ook weleens ervaren. Na een dag shoppen kom je thuis met tassen vol nieuwe kleding. Als je nog puf hebt, ga je voor de spiegel nog even doorpassen. En voor je ogen zie je het gebeuren. Je blik lijkt helderder dan tijdens het winkelen. Niet omgeven door talloze mogelijke aankopen. Op dat moment zie je echt goed wat jouw aanwinsten voor jou doen. Dat het ene kledingstuk je meer laat stralen dan het andere. En je ziet wat je beter had kunnen laten liggen.

Nu even terug naar Carmen Miranda. The Lady with The Tutti Frutti Hat.

In de jaren veertig en vijftig is Carmen Miranda een enorme hit in Amerika. Op Broadway en in Hollywoodfilms. Zij is een Portugees-Braziliaanse zangeres slash actrice. Weelderige jurken met veel tule draagt ze, en turbans met veel bombarie, bergen fruit of strikken. Alle filmkostuums en hoofddeksels ontwerpt en maakt ze zelf. Zelfs de plateauzolen die ervoor moeten zorgen dat ze in de buurt komt van de lengte van de Amerikanen.

Carmen Miranda was een fashion icon, een trendsetter. Haar mode werd (en wordt: denk aan de plateauzool) gekopieerd. ‘Bananas is my business’, zong Carmen. Een fruitige, big business. Nu denk ik dat haar succes ook te danken is aan iets dat nog veel meer opvalt dan haar weelderige outfit. En dat is de manier waarop ze straalt. Haar lach. Van oor tot oor.

We doen even een klein experiment. Kijk nog even kort naar het plaatje van Carmen bij deze blog. Of als je het grondiger wilt aanpakken: google op een kleurenafbeelding van haar. Kijk even goed. Zie je het ook? Betrap je je er ook op dat je meteen kijkt naar die brede lach? Dat haar over-the-top fashion daarbij zelfs wat wegvalt?

Carmen Miranda als boegbeeld van het Fooddock Fashion Festival. Het blijft een goede vondst. Zij vat het idee van fashion in één beeld samen: mits goed gekozen, laat fashion je stralen. Lachen. Van oor tot oor. Als je gezicht dat toelaat.

Veel plezier met fashion kiezen aankomende zaterdag!

Inge van Hemels Lepelen schrijft meer blogs over stoere taarten en hemelse toetjes op 'De mooie route naar zoet'.