Blog

Inge van Hemels Lepelen is de gids die je door Fooddock navigeert. Een soort Lonely Planet die je langs de verschillende keukens laveert. Elke maand vind je hier haar laatste blog over onze keukens, events of andere leuke ontwikkelingen.

Meer blogs van Hemels lepelen kun je lezen op De mooie route naar zoet.

Lees hier de nieuwste blog!

Grote Meesters & Samen Delen

Je bent vast weleens in de derde zaal van Fooddock geweest. In deze ruimte hangt altijd grootse kunst aan de muur. Foto’s of schilderijen. In groot formaat. Dat komt nu eenmaal beter tot z’n recht aan grote muren. Tot nu toe was dit werk van moderne kunstenaars. Maar in december is Fooddock tijdelijk een andere weg ingeslagen. Er hangen nu enorme doeken van oude meesters.

Op deze doeken staan stillevens afgebeeld. Bevroren beelden van luxe, gedekte tafels. Boordevol met food uit de zeventiende eeuw. Weelderig gedrapeerd fruit, een hele ham, gevulde pastei size ‘wagenwiel’, brood en langoustine.

Het kan zijn dat je deze stillevens nog niet hebt opgemerkt. Je was gewoon even te druk. Met het eten op je bord en met de vrienden waarmee at. En dat is goed. Dat is het hele idee van Fooddock. Samen eten en aandacht hebben voor elkaar. Het staat dan ook heel groot op zo’n stilleven:

‘Mooie (maal)tijden deel je met je vrienden!’

Maar die stillevens en tekst zeggen nog iets extra’s. Juist in een maand als december.

In zo’n stilleven staat het leven letterlijk even stil. En ok. We hebben het hier dan wel over een tafel uit de zeventiende eeuw, maar zoveel verschilt die niet van onze tafel nu. Uitbundig gedekt met zilver en kandelaars en vol met lekker eten. Als je het beeld van zo’n overvloedig gedekte tafel bevriest, dan gaat er opeens iets psychologisch werken. Je bekijkt die tafel met meer afstand en je moet wel tot de conclusie komen: ‘Tjee. Eerder zag ik het niet, maar wat is het eigenlijk veeeel’.

Zo’n volle tafel staat in schril contrast tot de kersttafel in veel gezinnen. Er zijn mensen voor wie een kerstdiner niet meer kan zijn dan een gewone, alledaagse maaltijd. En voor die alledaagse maaltijd zijn ze afhankelijk van de voedselbank.

Voor deze mensen kon je de afgelopen weken bij Fooddock een uitgestelde maaltijd bestellen. Dat kan trouwens nog steeds. Tijdens het afrekenen reken je een extra gerecht naar keuze af. Deze gerechten worden derde kerstdag geserveerd aan mensen die het verdienen om ook eens uit eten te kunnen.

En zie. Met zo’n gebaar deel je LETTERLIJK maaltijden met anderen. Niet per se met vrienden. Maar met mensen die mooie maaltijden gewoon niet kunnen betalen.

En dat is prachtige gedachte. Een gedachte die eigenlijk niet alleen bij december past. Maar bij elke maand.

Wat mij betreft mogen die stillevens daar nog wel even blijven hangen!


Inge van Hemels Lepelen is zelf foodie en blogt over stoer bakken en hemelse toetjes op ‘De mooie route naar zoet’.