Blog

Inge van Hemels Lepelen is de gids die je door Fooddock navigeert. Een soort Lonely Planet die je langs de verschillende keukens laveert. Elke maand vind je hier haar laatste blog over onze keukens, events of andere leuke ontwikkelingen.

Meer blogs van Hemels lepelen kun je lezen op De mooie route naar zoet.

Lees hier de nieuwste blog!

Meneer Temaki

Onbekend maakt onbemind. Het is een gezegde, maar ook waar. Je hoeft alleen maar even te denken aan het moment dat je bij Fooddock staat te dubben: ‘Waar laat ik mijn bordje vullen?’. Je stapt dan bijna altijd af op de keuken die je al kent. Maar ja. Dan zit je natuurlijk wel vast in de vicieuze ‘wat-ik-niet-ken-leer-ik ook-niet-kennen’ cirkel. En dat is jammer.

Hoe lossen we dat op?

Fooddock en ik waren er eigenlijk al een tijdje mee bezig. Zo nu en dan een blog over een Fooddock-keuken. Een verhaal over de achtergrond van een keuken. En de mens achter de keuken. Jij leest dan zo’n blog en de volgende keer dat je bij Fooddock bent, denk je: ‘Hé, ik ken jou!’. En als ook het omgekeerde waar is - bekend maakt bemind - dan omarm je zo’n keuken. Misschien zelfs de kok. Wellicht is het zo dat je alle koks gaat omhelzen. Tenminste als je alle keukenblogs gelezen hebt. Hoe dan ook. Onbekendheid zal geen rol meer spelen.

In deze blog laat ik je graag kennismaken met meneer Temaki. __ Wellicht heb je meneer Temaki al wel eerder gespot. Als je Fooddock binnenkomt, zie je zijn keuken recht voor je neus. Is Fooddock open? Dan is Meneer Temaki er ook!

Meneer Temaki is niet meer weg te denken uit het Fooddock-straatbeeld. Hij staat met zijn gezicht naar de hal. En daardoor kun je stap voor stap volgen wat hij doet. Hij grillt jouw yakitori. Hij maakt geroutineerd wat sushi voor je klaar. Zo weet je precies wat je eet. What you see, is what you get.

Maar wie is Meneer Temaki eigenlijk? Waarom heet hij zo? Heeft hij Japanse roots? En waar heeft hij zo vakkundig leren rollen?

De man achter de keuken heet Oscar Claessen. Geboren in Amsterdam. Opgegroeid in Twello. Hij werkte altijd al in de horeca. Met de komst van Fooddock zag Oscar een kans om zelfstandig te werken. Alleen vroeg hij zich een tijdlang af: ‘Wat ga ik verkopen?’. Nu is het zo dat ene Meneer Temaki senior uit Amsterdam ook interesse had in Fooddock. Maar elke dag heen-en-weer rijden naar Fooddock, daar zag hij als een berg tegenop.

Dus toen hadden we ene Meneer Temaki uit Amsterdam met een idee, maar zonder man. En Oscar, een man uit Deventer, maar tijdelijk zonder idee. Die twee vonden elkaar en het klikte. Meneer Temaki senior leerde Oscar alle kneepjes van het temaki-rollen-vak. En zo werd Oscar de Meneer Temaki in Deventer.

Maar eh. Een temakirol? Wat is dat eigenlijk? __ Een temakirol is streetfood ten voeten uit. Een Japanse basis. Een beetje verwesterd. Het ziet er uit als een hoorntje met ijs. Een rol van aangezuurde rijst met vulling, dat bij elkaar gehouden wordt door een velletje knapperig zeewier. Een temakirol eet je uit de hand. Net als een ijsje. Dat soort sushi heet dus temaki.

Nu ken je ‘m. Meneer Temaki. En je kent de temakirol.

Wat let je om de volgende keer zo’n lekkere temakirol bij hem te bestellen?

En om na het eten van de rol, het zeewier nog tussen je tanden, hem even te omhelzen? Al is het maar in gedachte!


Inge van Hemels Lepelen is zelf foodie en blogt over stoer bakken en hemelse toetjes op ‘De mooie route naar zoet’.