Blog

Inge van Hemels Lepelen is de gids die je door Fooddock navigeert. Een soort Lonely Planet die je langs de verschillende keukens laveert. Elke maand vind je hier haar laatste blog over onze keukens, events of andere leuke ontwikkelingen.

Meer blogs van Hemels lepelen kun je lezen op De mooie route naar zoet.

Lees hier de nieuwste blog!

Masterchef van Oost-Nederland

Misschien heb je ze al gezien? De posters en berichten over Masterchef Oost-Nederland? Op 30 oktober begint de voorronde van deze culinaire talentenjacht. Fooddock en Smaakevent starten dan hun zoektocht naar talent. Naar fijne neuzen. Naar uitgesproken smaakpapillen. Naar creatieve culi-geesten. Foodies. Naar personen die elk recept onthouden of naar losse-uit-de-pols-ik-verzin-het-ter-plekke-kokers.

Vanaf het moment dat de berichten over Masterchef Oost-Nederland zich verspreiden, houdt het me bezig: Wanneer ben je nu eigenlijk geschikt als kandidaat? Moet je de sterren van de hemel kunnen koken? Of is dat niet de graadmeter en is het iets anders? Wellicht heb je je allang ingeschreven. Of je twijfelt nog: wel - niet. Laat je dan inspireren door mijn filosofietjes over talent en twijfel.

Hoe langer ik erover nadenk, hoe eenvoudiger het me lijkt: Er is één ingrediënt onmisbaar om culinair talent te kunnen zijn. En dat is passie. Passie voor food.

Even een paar voorbeelden: Buigen jouw boekenplanken onder het gewicht van jouw kook-, bak-, en eetboeken? Eenvoudig. Dat wijst op passie! Kijk jij voor het slapengaan als ontspanning en ter inspiratie nog even naar Jamie’s 15 minutes, Simply Nigella of The Delicious Miss Dahl? Kook jij regelmatig nieuwe dingen, gewoon omdat je het leuk vindt om iets nieuws uit te proberen? Is boodschappen doen voor jou geen opgave? Zeker niet in een speciaalzaak of toko? Bestudeer je daarbij alle potjes, flesjes, pakjes en wil je weten wat het is en hoe het smaakt? Passie. Passie. Passie. En dan nog dit: Maken versmarkten, zoals La Boqueria of Borough Market, het foodiedier in jou los? Ben jij na een half uur nog steeds aan het snuffelen en ben je jouw reisgenoten allang uit het oog verloren? Geen twijfel mogelijk. Je hebt een meer dan gemiddelde interesse in food. Passie dus.

Dat soort passie is het uitgangspunt om iets te kunnen. De belangrijkste stap richting talent.

Er zijn mensen die ondanks hun passie, twijfelen aan de grootte van hun talent. Of anders: Ze vinden dat de grootte van hun interesse er eigenlijk niet toe doet, de grootte van hun talent wel. Maar hoe groot hun talent is, dat bepalen zij zelf. En dat kan een drempel zijn om zich in te schrijven voor een talentenjacht.

Dat is eigenlijk heel jammer.

Want als je passie neemt als uitgangspunt om mee te doen, dan krijg je waar je als foodie eigenlijk altijd naar op zoek bent: proeven, leren, nieuwe dingen uitproberen in een inspirerende omgeving en tussen inspirerende mensen.

Fooddock en Smaakevent zoeken naar culinair talent? Tuurlijk! Dat is voor jou een uitgelezen kans om jouw passie voor food te laten zien!

Zie ik je dan?


Inge van Hemels Lepelen is zelf foodie en blogt over stoer bakken en hemelse toetjes op ‘De mooie route naar zoet’.