Blog

Inge van Hemels Lepelen is de gids die je door Fooddock navigeert. Een soort Lonely Planet die je langs de verschillende keukens laveert. Elke maand vind je hier haar laatste blog over onze keukens, events of andere leuke ontwikkelingen.

Meer blogs van Hemels lepelen kun je lezen op De mooie route naar zoet.

Lees hier de nieuwste blog!

Het mooiste terras van Oost-Nederland

Het zal je niet ontgaan zijn. Fooddock heeft er sinds kort een terras bij. Het ligt op het water. Tegen Fooddock aan. Het mooiste terras van Oost-Nederland. Met uitzicht op de haven. Na een namenwedstrijd kreeg het ook een echte naam: Buitenboord. Grote kans trouwens dat je al eens voet hebt gezet op dit mooie terras.

‘Huh?’, denk je nu.

‘Maar ik was de laatste tijd niet bij Fooddock’. Of: ‘Ik heb bij Fooddock alleen maar binnen gezeten, want het regende’. Toch kan het zo zijn. Ik zal het uitleggen.

Het zal tussen de vijf en tien jaar geleden zijn.

Je nam de voetveer van de Welle naar het Worpplantsoen. Of van het Worpplantsoen naar de binnenstad. Kan ook. En bij het in – of uitstappen zal je er echt op gestaan hebben. Op dit mooiste terras van Oost-Nederland. Het was namelijk in gebruik als aanlegsteiger van Rederij Thuishaven.

Het 28 meter lange ponton is vanaf de IJssel naar de haven gesleept. Het terras drijft nu naast Fooddock. En leuk weetje: Het beweegt mee met hoog en met laag water.

Als je het zo bekijkt, is hier in Deventer een knap staaltje recycling aan de gang. Voormalig havengebied wordt hippe woonwijk. Graansilo wordt foodmarkt. Aanlegsteiger wordt terras. Olieton wordt vuilnisbak.

Je staat er misschien niet bij stil, maar het is topsport een relevant tweede leven te vinden voor gebruikte spullen. Als dat goed gebeurt is dat een ultieme manier van omdenken. Iets is iets in een eerste leven. En met een kleine aanpassing wordt het totaal iets anders in een tweede leven.

Nu ben ik enorm van de fantasie en het omdenken. Dus ik ben aan het fantaseren geslagen. Over het mooiste terras van Oost-Nederland. En recyclen. Maar ik ben ook praktisch, dus ik heb meteen even gekeken op internet

In de haven van Oud-Beijerland hebben ze een vloeistofdichte goederencontainer van 30 bij 13 over. Op Marktplaats is een vijf persoons-waterfiets in zwaanvorm te koop uit het voormalige pretpark Het Land van Ooit.

Allemaal adopteerbare spulletjes.

En stel nou. Je zit een volgende keer met je vrienden op het mooiste terras van Oost-Nederland. Het is bloedheet en het water lonkt. ‘Zullen we?’. ‘Je koopt bij Frank een zwembadmuntje. Je stapt in de zwaan die dienst doet als watertaxi en waterfietst naar het midden van de haven. Daar zoek je verkoeling in een zwembad van 30 bij 13. Een bad met schoon water dat drijft in het havenwater.

Ik weet zeker dat je na het lezen van deze blog nooit meer op dezelfde manier aankijkt tegen het mooiste terras van Oost-Nederland. Dat je bij je volgende bezoek, biertje in je hand, je ogen laat dwalen over de haven, terwijl je wat mijmert over recyclen, pontons en zwanen.

Inge van Hemels Lepelen schrijft meer blogs over stoere taarten en hemelse toetjes op 'De mooie route naar zoet'.