Blog

Inge van Hemels Lepelen is de gids die je door Fooddock navigeert. Een soort Lonely Planet die je langs de verschillende keukens laveert. Elke maand vind je hier haar laatste blog over onze keukens, events of andere leuke ontwikkelingen.

Meer blogs van Hemels lepelen kun je lezen op De mooie route naar zoet.

Lees hier de nieuwste blog!

Look - in het Midden-Oosten

Onder de gasten van Fooddock is het een vaker gehoord probleem. Keuzestress. Binnen Fooddock heb je zoveel keuzemogelijkheden, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Eerst de keuze voor de keuken. Dan de keuze voor wat je op je bordje wilt. Een ‘tough job’ voor de moeilijke beslisser.

Om de keuzestress hanteerbaar te maken, is het handig om een gids te hebben die je door Fooddock navigeert. Een soort Lonely Planet die je langs de verschillende keukens laveert. Die jouw twijfel ‘wel of niet’ kan wegnemen. Eentje die je een kijkje gunt in de keuken en in de mens achter de keuken. Een handig document dat keuzestress vermindert. Of misschien wel helemaal wegneemt.

Eerder kon je lezen over Baron Balkenbrij. In deze blog maak je kennis met Look. Look - in het Midden-Oosten.

Bij binnenkomst trapje op, afbuigen naar links en dan de laatste keuken aan je rechterhand. Daar vind je haar. Tenminste als je komt op woensdag, donderdag of vrijdag.

Look is een Fooddock-keuken van het eerste uur. Inge van der Weijden is de kokkin. Een vrouw die even fris oogt, als de naam Look klinkt. Haar idee om een cateringbedrijf te beginnen, viel samen met de start van Fooddock. Ze vonden elkaar. Look en Fooddock. Made for each other. Eerst probeerde Inge nog te cateren vanuit Fooddock. Maar meer en meer lag de focus op Look. Haar keuken binnen Fooddock.

Look dus. Zo heet haar keuken.

Zoals in knoflook. Of ui. Ook een look.

Maar wat doet dat Look dan in het Midden-Oosten?

Look is belangrijk in dat gebied. Al in de ochtend starten de voorbereidingen voor de lunch of het avondeten. Dat begint met het pletten van knoflook of het snipperen van ui. De eerste handelingen in een lange rij rituelen.

Met dat look komen de eerste geuren los. Het knoflook en de ui worden verwerkt in kleurige Midden-Oosterse gerechten, die bol staan van de aromatische, verse kruiden en geurige specerijen. Egyptische linzensoep met komijn. Marokkaanse kikkererwtenstoof met citroenyoghurt en granaatappel. Libanese tabouleh met munt en peterselie. Of Israëlische falafel met kurkuma en koriander.

Inge kookt creatief met wat haar voorhanden komt. Om het voor haarzelf leuk te houden. Maar ook omdat ze op exact die manier koken in het Midden-Oosten. Daar is nu eenmaal niet altijd alles te koop, zoals hier in onze tot-in-de-puntjes georganiseerde supermarkten.

En hoe zit dat nou met vlees? Wordt er wel vlees gegeten in het Midden Oosten?

Nou, dat wel. Maar gewoon niet zo vaak.

In het Midden-Oosten is vlees een luxeproduct. Het komt niet elke dag op tafel. Gewoonweg omdat het niet altijd beschikbaar is. En omdat het zo duur is dat men het zich niet dagelijks kan veroorloven. Maar als er vlees gegeten kan worden, dan is het een feestje. Look kookt dus zoals ze koken in het Midden-Oosten. Niet uitsluitend vegetarisch. Niet uitsluitend vlees.

Geen Vegarabia. Maar Flexarabia.

En daarmee sluit zij uitstekend aan bij een heel Westerse gedachte. Elke dag vlees eten is om meerdere redenen niet zo goed. Vlees eten zou niet vanzelfsprekend moeten zijn. Vlees moet weer een feestje worden. Iets waar je met volle teugen van geniet.

De volgende keer dat je weer bij Fooddock bent, ga dan eens eten in het Midden-Oosten. Heb je een flexdag? Geniet dan van een vegetarisch wrapje met falafel, komkommersalsa en tahini. Is het je vleesdag? Eet dan kipdijfilet met walnoten en granaatappelstroop of een ander geurig vleesgerecht.

Ga er even voor zitten, sluit je ogen, proef en je zult ervaren: Dit vlees is met recht een feestje!

Inge van Hemels Lepelen schrijft meer blogs over stoere taarten en hemelse toetjes op 'De mooie route naar zoet'.