Blog

Inge van Hemels Lepelen is de gids die je door Fooddock navigeert. Een soort Lonely Planet die je langs de verschillende keukens laveert. Elke maand vind je hier haar laatste blog over onze keukens, events of andere leuke ontwikkelingen.

Meer blogs van Hemels lepelen kun je lezen op De mooie route naar zoet.

Lees hier de nieuwste blog!

Koningsdag

Op woensdag 27 april is het Koningsdag. Het echte koningspaar, Willem en Maxima, bezoekt dit jaar Zwolle. Niet ver daarvandaan, in Deventer, is Fooddock op zoek naar koninklijke ‘lookalikes’. Naar personen die zich koninklijk gedragen of zich majesteitelijk kleden. Naar de lookalike van Maxima of Wilhelmina. Of van Willem de derde. En de winnaars van deze ‘Dress up for the King’? Die worden prinsheerlijk in het zonnetje gezet. Zij mogen dineren aan een Koningstafel!

Er zijn nog maar weinig gelegenheden in een volwassen leven dat je je mag verkleden. Het kan zijn dat je dat verleerd bent. Dat je voor de spiegel staat op 27 april en denkt: ‘Wat moet ik in vaderlandsnaam aan? Hoe moet ik mij vorstelijk kleden? Hoe gedraag ik me majestueus?’. En terwijl je wanhopig naar je hoofd grijpt: ‘Wat is koninklijk eigenlijk?’.

Om zo’n moment te voorkomen, inspireer ik je graag met mijn gedachtenspinsels over wat koninklijk is.

Eén ding is duidelijk. Sinds dit jaar is koekhappen, spijkerpoepen en zaklopen niet langer koninklijk. Dat heeft Willem-Alexander bepaalt. Dat maakt je keuze voor 27 april ook iets beperkter. Of makkelijker. Het is maar hoe je het bekijkt.

Maar waar moet ‘t ‘m dan wel in zitten, dat majestatische?

Voor mij zit koninklijk in de ‘pluralis majestatis’. Heb ik even gegoogled. Die woorden. Dat een koning zegt: ‘Wij gaan naar het toilet’. En dat hij eigenlijk bedoelt dat hij in z’n eentje gaat.

Vorstelijk zit ‘m ook in het spreken als het Polygoonjournaal. Met lange zinnen en veel tussenpozen: ‘En ik spreek de hoop uit dat vele landgenoten - waar zij zich ook mogen bevinden - veurtaan getrouwe luisteraars zullen zijn - van de vaderlandse gedachten - die hen langs deze weg bereiken’.

Bij koninklijk hoort natuurlijk wuiven. Statig. Met schuine hand. Het is vast niet toevallig dat googelend op de term wuiven, je plaatjes te zien krijgt van wuivende koningen en koninginnen. Burgers zwaaien. Koningen wuiven.

Verder zit koninklijk in hoeden en hoofddeksels in allerlei vormen en formaten. In hermelijnen mantels, toverstafjes, gouden koetsen en kronen, zware bontjassen, verloren schoentjes, broekpakken gemaakt van postzakken en gembergebakjes.

Gembergebakjes?

Ja. Gembergebakjes.

Dat komt door Theo en Thea.

Het zijn maar wat gedachten om je op weg te helpen. Om je de 27e om te toveren in Zijne, Hare of Uwe Majesteiten. Niet van echt te onderscheiden.

Want stel nou dat Willem de 27e even overwipt van Zwolle naar Fooddock? Zou kunnen toch? Het is tenslotte maar een kippeneindje. Zou het dan niet geweldig zijn als hij zich in koninklijk gezelschap waant? Dat hij intens gelukkig om zich heen kijkt, koninklijk knikt en zegt: ‘Hè, hè. Hier heur ik thuis!’.

Inge van Hemels Lepelen schrijft meer blogs over stoere taarten en hemelse toetjes op 'De mooie route naar zoet'.